Marzy ci się własny lokal gastronomiczny, ale nie wiesz, od czego zacząć? Świetnym rozwiązaniem na początek gastronomicznej przygody jest mała knajpka z pysznym kebabem. Co istotne – jest to danie niezwykle lubiane w naszym kraju, a więc z bardzo dużym prawdopodobieństwem odniesiesz sukces. Podpowiadamy, jak otworzyć własny kebab i gdzie znaleźć hurtownię.
Hurtownia kebab – pomysł na pierwszy krok w świat gastronomii
Aby poważnie myśleć o rozpoczęciu jakiejkolwiek działalności gospodarczej, potrzebujesz biznesplanu. A przynajmniej jakiejś ogólnej koncepcji. Dobra wiadomość jest taka, że kebab możesz sprzedawać nawet w małej budce, a jeżeli chcesz ją postawić na własnej działce – tym lepiej.
Ciekawą możliwością jest zakup food-trucka, który cieszy się ostatnio dużą popularnością. Zaletą takiego rozwiązania jest mobilność. Można wystawiać się ze swoimi daniami na wszelkiego rodzaju festiwalach czy imprezach plenerowych. Słowem: wszędzie tam, gdzie aktualnie panuje duży ruch potencjalnych klientów. Trzeba jednak pamiętać, że przepisy prawa nie omijają takich punktów gastronomicznych. W food-trucku nie można obrabiać żywności (na przykład kroić czy obierać warzyw). Trzeba o tym pamiętać i kupić już obrane czy pokrojone składniki.
Warto też wiedzieć, że istnieje możliwość uzyskania dofinansowania na rozpoczęcie działalności: z urzędu pracy lub ze środków Unii Europejskiej.
Kwota takiego dofinansowania może sięgać nawet do kilkudziesięciu tysięcy złotych, co jest bardzo dużym zastrzykiem gotówki na start. Niemniej warto zapoznać się z obowiązującymi przepisami i warunkami. Pieniądze można bowiem przeznaczyć na określone wydatki.
Z powodzeniem możesz je wydać na:
- sprzęt
- wyposażenie
- reklamę
- przygotowanie lokalu (na przykład remont).
Koniecznie musisz też pomyśleć o nawiązaniu współpracy z dostawcami w branży gastronomicznej (hurtownia kebab). Przede wszystkim z hurtownią mięsa.
Polski producent mięsa na kebab
Warto zwrócić szczególną uwagę na jakość produktów, jakich będziesz używał do przyrządzania dań. Doskonały smak, świeżość produktów, estetyka podania – wszystkie te kwestie będą miały wpływ na sprzedaż. Smaczny kebab sam w sobie jest najlepszą reklamą.
Hurtownia gastronomiczna dostarczy ci wszelkich niezbędnych półproduktów. Mięso na kebab zamawiaj ze sprawdzonych miejsc o dobrej renomie. Najlepszym wyborem będzie polski producent kebabu (Izmir Kebab).
Wieloletnie doświadczenie pozwala producentowi nie tylko na dystrybucję mięsa, ale także przeprowadzanie szkoleń z przygotowywania dań. Jest to świetna opcja na początek. Im większa motywacja, doświadczenie i wiedza – tym lepsze osiągniesz efekty.
W ofercie znajdziesz kebab drobiowy, kebab wołowy, kebab wołowo-drobiowy. Do wyboru masz:
- Kebab 100% uda
- Kebab 30% filet, 70% uda
- Kebab 50% filet, 50% uda
- Kebab 70% filet, 30% uda
- Kebab mielony – mieszanka indyka, wołowiny
- Kebab mielony – mieszanka indyka, wołowiny i baraniny
Lokal z kebabem – wyposażenie
Najważniejszą kwestią jest odpowiednie wyposażenie lokalu. Musisz zaopatrzyć się w sprzęt, a mianowicie: opiekacz do kebaba, opiekacz do bułek, grill i nóż do kebaba. Ponadto: lodówkę i zamrażalkę, ladę sałatkową, frytkownicę czy mikrofalówkę.
Jak widać – sprzętów i akcesoriów do nabycia jest całkiem sporo. Tym bardziej warto się postarać o dofinansowanie na start. Warto kupić także terminale płatnicze POS.
Kolejna kwestia to umeblowanie (w zależności od tego, co planujesz: budkę, niewielką knajpkę czy raczej food-trucka). Z pewnością będziesz musiał kupić krzesła oraz stoliki, a także kosze na śmieci, ewentualnie dekoracje i dodatki, nadające twojemu lokalowi charakteru.
Bar z kebabem a Sanepid
Kwestie produkcji żywności obwarowane są różnymi przepisami, które mają chronić konsumenta. Dotyczy to również restauracji i barów. Niezależnie od tego, co będziesz przyrządzał w swojej knajpce – zawsze musisz spełnić określone wymogi. Chodzi tu o normy HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) oraz GHP (ang. Good Hygienic Practice – Dobra Praktyka Higieniczna).
Sanepid będzie od ciebie wymagał zaaranżowania w knajpie: kuchni, toalety, magazynu, miejsca dla ewentualnych pracowników, zaplecza gospodarczego, dostępu do bieżącej wody oraz sprawnie działającej wentylacji.
Równie ważne są zmywalne podłogi oraz blaty. Najlepiej, by były gładkie.
Ponadto konieczne będzie podpisanie umów na wywóz resztek gastronomicznych i frytury. Jeśli planujesz zatrudniać pracowników, to musisz wymagać od nich posiadania tak zwanej książeczki sanepidowskiej.
Podsumowując: otworzenie budki czy baru z kebabem może się okazać strzałem w dziesiątkę dla wszystkich, którzy pragną wkroczyć do branży gastronomicznej. Jest to dość bezpieczne rozwiązanie, ponieważ kebab od lat cieszy się niesłabnącą popularnością konsumentów.
Jest pyszny i stosunkowo niedrogi, można zjeść go w drodze na uczelnię czy jako szybki posiłek po pracy. Sprawdza się również jako danie na imprezę czy przekąska w czasie festiwalu plenerowego.
Wszystko, o czym trzeba pamiętać, to spełnienie obowiązków nakładanych przez Sanepid. Kluczem do sukcesu jest jednak nawiązanie współpracy z renomowanym producentem mięsa na kebab.