Kuchnia mołdawska potrafi zaskoczyć nawet największych znawców atrakcji kulinarnych. Wiele osób, które odwiedzało Mołdawię i kosztowało różnych dań, stwierdza, że są one jakby wypadkową smaków bałkańskich i ukraińskich z jakąś domieszką gruzińską. Nie można też zapominać o smacznych winach mołdawskich.
Mołdawski kulinarny eklektyzm w pigułce
Nic zresztą dziwnego, że wiele osób określa kuchnię mołdawską jako typowo eklektyczną. Jak zwykle, w przypadku miejsc geograficznych, gdzie mamy do czynienia ze stykiem różnych kultur, należy się spodziewać, że będzie się to odbijać na smakach oferowanych przez popularne lub bardziej wykwintne potrawy. Jeżeli udamy się do tego kraju, to powinniśmy się spodziewać wyjątkowych w smaku placuszków, ale także grillowanych warzyw z serem, czy też potraw mięsnych. Można tu wyczuć prawdziwe smaki tradycyjne, ale też nie brakuje kulinarnej nowoczesności. Na pewno symbolem mołdawskiej kuchni będzie Placinta. Danie to jest odpowiednikiem bałkańskiego burka. Podawana ona jest z farszem, który składa się z ziemniaków, kapusty i mięsa, a także bryndzy. Wykorzystuje się także wiśnie albo jabłka. Interesujące jest to, że potrawa taka może być konsumowana na śniadanie albo na obiad lub też po prostu dodatek i przekąska. Bardzo pasować będą także do takich potraw wina mołdawskie. Warto zwrócić uwagę, że w tym kraju na pewno konsumuje się więcej win, aniżeli w Polsce, co może wynikać też z tego, że w Mołdawii uprawy winorośli są rzeczywiście bardzo intensywne, a wina są tam bardzo smaczne.
Wina mołdawskie dla smakoszy i nie tylko
Osoby, które interesują się kuchnią różnych krajów, są świadome tego, że wino w kuchni mołdawskiej będzie pełnić bardzo ważną funkcję. W kraju tym produkuje się wina na skalę przemysłową, ale także jest cała masa win miejscowych. W efekcie te lokalne trunki będą podawane w zasadzie w każdej restauracji. Dostaniemy więc bardzo smaczne wina mołdawskie i to w umiarkowanych cenach. Wybór jest szeroki także, jeżeli chodzi o rodzaj win. Dostaniemy białe albo czerwone, czy też wytrawne lub słodkie. Swoją drogą przecież mołdawskie winnice to jedna z większych atrakcji turystycznych tego kraju.
Desery w mołdawskiej kuchni
W kuchni mołdawskiej nie zabraknie także obłędnych deserów, które zwalą z nóg niejednego łasucha. Bardzo interesującą smakowitą ofertą będą ciasta, które na przykład składają się z wielu warstw waflowych, które są przekładane skondensowanym mlekiem albo karmelem, czy też dżemem. Nie bez powodu wielu turystów będzie wracać do tego kraju, aby znów zakosztować tych wszystkich obłędnych w smaku dań.