Na chłodne dni najlepszy jest kubek gorącej i aromatycznej herbaty, która nie dość, że nas rozgrzeje, to jeszcze wprawi w dobry nastrój. A że czekają nas wolne dni (Święto Niepodległości, weekend), warto pochylić się nad kilkoma sprawdzonymi przepisami.
Rozgrzewająca herbata z goździkami i sokiem malinowym
SKŁADNIKI:
herbata czarna/malinowa
wrzątek
domowy sok z malin
4 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
2 plastry pomarańcza
PRZYGOTOWANIE:
Do filiżanki wsypujemy herbatę, goździki oraz cynamon. Zalewamy wszystko gorącą wodą i czekamy około 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy herbatę. Dolewamy domowy sok malinowy i umieszczamy plastry pomarańczy. Możemy także wcisnąć odrobinę soku z cytryny.
Rozgrzewający napar z kurkumy – idealny przy przeziębieniu
SKŁADNIKI:
wrzątek
2 łyżeczki miodu prawdziwego
imbir świeży
kurkuma świeża
1 cytryna
goździki mielone
PRZYGOTOWANIE:
Na małych oczkach tarki ścieramy po jednej łyżeczce imbiru oraz kurkumy. Przygotowane korzenie umieszczamy w kubku lub szklance o grubych brzegach. Dodajemy sok z cytryny, 1/4 łyżeczki goździków mielonych i dokładnie mieszamy. Możemy użyć również tradycyjnych goździków, jednak polecamy wcześniej zmiażdżyć je w moździerzu. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10-15 min. Po tym czasie dodajemy miód i mieszamy.
Rozgrzewająca herbata czekoladowa z kardamonem
SKŁADNIKI:
herbata earl grey
2 kostki gorzkiej czekolady
2 szczypty kardamonu
4 cienkie plastry imbiru
brązowy cukier
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszczamy w niewielkim naczyniu, umieszczonym w dużej misce z gorącą wodą. Do filiżanki wsypujemy herbatę i zalewamy ją wrzątkiem. Czekamy około 3 minuty, po czym wyjmujemy torebkę lub liście. Do herbaty wlewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy imbir oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kardamon.
Zimowa herbata o smaku szarlotki
SKŁADNIKI:
1 nieduże jabłko
pół łyżeczki cynamonu
4 goździki
2 łyżeczki miodu
czarna herbata
PRZYGOTOWANIE:
W wysokiej szklance wykonanej z grubego szkła zalewamy herbatę gorącą wodą i pozostawiamy na około 3 minuty. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę lub plastry, po czym wkładamy je do gotowej herbaty. Dodajemy cynamon goździki oraz miód i dokładnie mieszamy. Najlepiej, jeśli pozostawimy napój na około 15 minut pod przykryciem. Dzięki temu jabłko w pełni uwolni swój smak.
Herbata lipowa z malinami i miodem
SKŁADNIKI:
łyżka kwiatu lipy
łyżka suszonych malin
miód
PRZYGOTOWANIE:
Lipę i maliny zalej wrzątkiem, parz 10 minut, następnie dopraw łyżeczką miodu.
Herbata z jabłkiem i cynamonem
SKŁADNIKI:
łyżeczka czarnej herbaty
łyżeczka suszonych jabłek
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
2 goździki
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zalej wrzątkiem i zaparzaj około 5 minut.
Zebrała: osa
Źródło przepisów: bee.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com