Miód – według Słownika Języka Polskiego leksem ten tłumaczony jest w dwojaki sposób. Otóż po pierwsze jest to słodka, lepka substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Po drugie napój alkoholowy otrzymywany przez fermentację miodu pszczelego rozcieńczonego wodą.
Choć dla niektórych czytelników zapewne lepiej byłoby, gdybym szerzej zaczął zgłębiać drugie wyjaśnienie pojęcia, to niestety skupię się na tym pierwszym. Okazuje się, że miód jak i inne produkty pszczele podlegają rozmaitym przepisom, w tym dyrektywom unijnym. Produkcja miodu nie jest wcale tak prosta i oczywista jak nam się wydaje. Pszczoły, ule, pasieki… wszystko ładnie wygląda z nazwy, ale pszczelarzy kosztuje wiele wysiłku, pracy i nauki. Pszczoły to wyjątkowe stworzenia, nie tylko produkują miód, ale przede wszystkim zapylają kwiaty i rośliny rolne. Jeśli nie będzie pszczół, nie będzie świata.
Wiele o tych wszystkich zagadnieniach można dowiedzieć się u nas w Wałbrzychu, gdyż od zeszłego roku rodzimy Sudecki Klub Pszczelarza Polanka organizuje Sudecką Konferencję Pszczelarską w Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia. Warto wspomnieć, że przyjeżdżają na nią eksperci, naukowcy i pszczelarze z całej Polski. Tam można dowiedzieć się nie tylko o tym jak produkować miód, ale również o tym co szkodzi pszczołom i jak pomóc przetrwać tym pożytecznym owadom. Organizatorom i instytucjom wsparcia serdecznie gratuluję pomysłu i organizacji, oby tak dalej. W tym roku II Sudecka Konferencja Pszczelarska w dniu 25 marca 2023 roku od godziny 9.00 w Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia w Wałbrzychu, a zapisać można się na wydarzenie do 20 marca. Warto przeczytać temat z okładki i rozmowę tygodnia, bo z pewnością miodek kocha nie tylko Kubuś Puchatek.