Mają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Poza tym odznaczają się delikatnym, maślanym smakiem, a w dodatku mogą pomóc zapobiec chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca czy choroby serca. Mowa o orzechach makadamia, które 4 września obchodzą swój dzień.
Gdzie rosną?
Orzechy makadamia są owocem drzewa makadamia z rodziny srebrnikowatych. Znanych jest ich dziewięć gatunków. Jak podają źródła naturalnie występują w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Warto również zauważyć, że uprawia się je w Afryce Południowej oraz na Hawajach.
Drzewa makadamia zostały odkryte w 1857 roku w Australii przez botanika Waltera Hilla. Okazuje się, że nazwał on tę roślinę na cześć swojego przyjaciela – Johna Macadama. Niektóre źródła wskazują również, że tysiące lat przed europejskim osadnictwem, Aborygeni z Australii gromadzili rdzenne orzechy z lasów deszczowych i spożywali je jako przekąski. Dopiero na początku lat osiemdziesiątych XIX wieku orzech makadamia został po raz pierwszy wprowadzony na Hawaje, które dziś są jednym z jego wiodących na świecie producentów. Prym w ilościach wiedzie jednak Australia. Pozyskuje się tam około 100 tysięcy ton tych orzechów rocznie.
Wygląd i smak
Orzechy makadamia mają niezwykle twardą skorupę o ciemnobrązowym zabarwieniu, którą bardzo trudno otworzyć. Z tego powodu, jeśli nie chcemy siłować się z orzechami, lepszym rozwiązaniem jest kupować je bez łupiny. W zależności od gatunku drzewa, z jakiego pochodzą, skorupka może być gładka (Macadamia integrifolia) lub szorstka (Macadamia tetraphylla). Jądro orzechów makadamia jest niewielkie, okrągłe i ma jasny kolor. Na pierwszy rzut oka makadamia mogą przypominać ziarna ciecierzycy. Smak orzechów makadamia jest wyjątkowy, bogaty, oryginalny i w niczym nie przypomina tradycyjnych orzechów drzewnych – laskowych czy włoskich. Makadamia są kremowe i subtelnie maślane. Kosztując je, masz wrażenie, że chrupiesz lekko słodkie i delikatne masło.
Właściwości
Ze wszystkich orzechów to właśnie orzechy makadamia zawierają najwięcej tłuszczu, z czego większość stanowią tłuszcze nienasycone, których regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie. W orzechach makadamia można znaleźć także spore ilości regulującego ciśnienie potasu, odpowiedzialnego za mocne kości fosforu i wspierającej układ nerwowy niacyny. Organizmowi dostarczą również witamin z grupy B, w tym: pirydoksyny – witamina B6, tiaminy oraz ryboflawiny. Nie można zapomnieć o antyoksydacyjnym działaniu orzechów makadamia. Warto również wspomnieć raz jeszcze, że większość tłuszczów w orzechach makadamia stanowią zdrowe tłuszcze nienasycone, które pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu oraz mają korzystny wpływ na układ krążenia – chronią przed wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca i zawału serca. Naukowcy już dawno zauważyli, że ludzie jedzący orzechy są zazwyczaj szczuplejsi niż osoby, które nie uwzględniają tych produktów w diecie. Dlatego można je spożywać nawet na diecie odchudzającej – trzeba tylko pamiętać o umiarze.
Gdzie kupić?
Orzechy makadamia, podobnie jak każdy inny gatunek orzechów, warto kupować ze sprawdzonych źródeł. Najlepsze znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, które oferują produkty ekologiczne. Co więcej, kupując orzechy makadamia, zawsze zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Pamiętaj, że najczęściej pochodzą one z Australii, ale także z Afryki Południowej, Hawajów oraz Ameryki Południowej.
Jak przyrządzić?
Słodki smak i kremowa konsystencja orzechów sprawiają, że są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, w tym zarówno klasycznych deserów – takich jak orzechowe ciastka makadamia – jak i tradycyjnych pikantnych dań. Jak podają kulinarne źródła zaleca się połączenie orzechów makadamia z białą czekoladą, bananami, żurawiną lub kokosem, by wydobyć jeszcze głębszą słodycz. Świetnie również komponują się z rybami. W przypadku potraw pikantnych struktura będzie się różnić w zależności od dania. Na przykład pesto wymaga zmielenia orzechów na drobny proszek za pomocą blendera. Alternatywnie, można użyć mąki z orzechów makadamia do połączenia z kolendrą i olejem kokosowym. Można również łączyć całe orzechy lub kawałki orzecha ze świeżym ananasem, aby podawać je razem z rybą w panierce według własnego wyboru.
Jak podawać – pomysły
– Dodaj ten przysmak do hummusu. Zmielone orzechy makadamia wzmocnią jego kremową konsystencję.
– Przygotuj wegański ser orzechowy (maślane orzechy świetnie nadają się do takich deserów).
– Posyp nimi potrawy. Posiekane urozmaicą konsystencję kremowych zup lub makaronowych sosów.
– Wykorzystaj do panierki. Grubo zmielone lub posiekane makadamia doskonale sprawdzą się do ryby lub kurczaka.
Zebrał i opracował
Paweł Szpur
gazeta@30minuy.pl
Źródła i cytaty
go4taste.pl
fit.poradnikzdrowie.pl
maslove.pl
medonet.pl