Wspólne zdjęcia zakochanych na terenie kopalni, oświadczyny na wieży, a może wieczorna randka w górniczym klimacie w kaskach i przy latarkach z kilofem w ręku? Wspólne zejście pod ziemię? A lepieniu naczyń w glinie? Wszystko to może Cię spotkać w Starej Kopalni.
Aby ułatwić zadanie, tym którzy chcieliby spędzić czas z ukochaną osobą w wałbrzyskiej instytucji, Stara Kopalnia zaprasza na specjalną edycję Nocnego Zwiedzania, oraz przygotowane wspólnie z Galerią Sztuki BWA warsztaty „Zakochaj się w glinie”, które odbędą się w sobotę. Zajęcia w glinie rozpoczną się w budynku Centrum Ceramiki Unikatowej o godzinie 17:00, a instruktorzy gwarantują, bliższe zaznajomienie się z pracami w glinie, które uczestnicy sami wykonają.
O godzinie 19:00 na Nocną Walentynkową Szychtę prosto ze Sztygarówki zabierze prawdziwy górnik, który poprowadzi na niezwykłą randkę po zakamarkach kopalni. Niedziela będzie dla rodzin. Pary z dziećmi Stara Kopalnia zaprasza na zwiedzanie w ramach Rodzinnych Niedziel. Specjalnie przygotowana trasa z animatorem na chętnych będzie czekać od 10:00, a tym razem uczestnicy zgłębią Lisie podziemia. Na wszystkie wydarzenia i zajęcia obowiązuje limit miejsc. Bilety do nabycia na stronie internetowej www.starakopalnia.pl.
Jednak to nie wszystko. Centrum Nauki i Sztuki w Wałbrzychu zachęca do wyznań miłości w industrialnych przestrzeniach. Przez cały weekend w dniach 12-13 lutego instytucja zachęca do wzięcia udziału w konkursie „Pokaż jak kochasz w kopalni”. To mogą być Wasze niezwykłe, pełne wrażeń walentynki. Dla tych, którzy zdecydują się pokazać i krótko opisać swoje wrażenia z randki w kopalni w mediach społecznościowych, oznaczając Starą Kopalnię, przewidziano konkurs. Autorzy najciekawszego postu i relacji z randki, w górniczym klimacie zostaną nagrodzeni. Jak przekonują organizatorzy warto zadbać o kreatywność. Przez cały weekend będą czekać (nie) tylko na zakochanych słodkie pyszności w Kawiarni Sztygarówka. Menu dla dwojga? Czarna kawa, gorąca Barbara, kraftowe piwa, czy bułka górnika polecają się na stół.
Red./SK
Fot. SK