W tegorocznym konkursie udział wzięło siedmiu uczestników, którzy przygotowali unikatowe potrawy. Najlepsze zostały nagrodzone unikatowymi wazami. Była również tradycyjna drewniana łycha, ale przede wszystkim sława i uznanie.
Cieszę się, że mimo pandemicznych czasów możemy się dzisiaj tu spotkać. Otwierałem też I Festiwal Zupy. Wtedy Jedlina znana była przede wszystkim z ulicznego festiwalu teatralnego. Dzisiaj spotykamy się w unikatowym miejscu z duszą, która kilkanaście lat temu narodziła się na nowo – wspominał burmistrz
Pandemiczne czasy zmusiły organizatorów do pandemicznych zasad. Uczestnicy musieli wydawać swoje potrawy w ekologicznych, jednorazowych pojemnikach. Goście zaś tym razem kupowali zupy, których chcieli spróbować.
W konkursie wzięły udział:
– Zupa Sowiogórska – Karczma Rycerska na Zamku Grodno
– Pomidorowa fantazja PRL – Oberża PRL,
– Zupa Glangalowa – Kebab pod Czarodziejską Górą,
– Zupa-krem z kiszonego ogórka – Bistro „zWolna”
– Chłodnik litwiński – Active Waterball
– Morowa grochowa – Poligon smaków
– Węgiersko-chorwacka zupa gulaszowa z pieczywem robionym na słodach piwnych – Zespół Hotelowo-Pałacowy z Browarem Jedlinka.
Laur zwycięstwa przypadł zupie Sowiogórskiej, którą przygotowała Karczma Rycerska na Zamku Grodno. Na drugim miejscu znalazła się Pomidorowa fantazja PRL z Oberży PRL. Na najniższym stopniu podium stanęła węgiersko-chorwacka zupa gulaszowa z pieczywem robionym na słodach piwnych.
I. miejsce – Zupa Sowiogórska – Karczma Rycerska na Zamku Grodno
II. miejsce – Pomidorowa fantazja PRL – Oberża PRL
III. miejsce – Węgiersko-chorwacka zupa gulaszowa z pieczywem robionym na słodach piwnych – Zespół Hotelowo-Pałacowy z Browarem Jedlinka.