Rozmowa tygodnia z Katarzyną Nieć

Rusza kolejny nabór do szkół ponadpodstawowych. Dzieci i rodzice zastanawiają się
jaki kierunek kształcenia powinni wybrać. Dlaczego warto rozważyć ofertę szkół technicznych i branżowych? 

Przy wyborze szkoły ponadpodstawowej trzeba zadać sobie pytanie: „Co chcę w życiu robić? Jakimi talentami mogę się pochwalić?” Każdy został obdarzony wyjątkowymi umiejętnościami, które powinien kształtować i pielęgnować, bo to spowoduje, że praca codzienna będzie jednocześnie jego pasją. W szkołach technicznych i branżowych dajemy nie tylko konkretny zawód, ale wydobywamy z uczniów to, co najlepsze, co sprawia im przyjemność i daje start na przyszłość. Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 mogą po prostu nauczyć się gotować, piec czy zadbać o swoje finanse. To umiejętności, które przydają się w codziennym życiu. A o to przecież chodzi w dzisiejszej edukacji, aby zdobywać wiedzę przydatną i użyteczną. Uzyskanie konkretnego zawodu to droga do samodzielność i wspaniały wstęp do przyszłego życia zawodowego czy dalszej edukacji. Nauka w technikum czy branżowej szkole I stopnia to doskonały start do kolejnych stopni awansu zawodowego i edukacyjnego. Liceum to tylko przygotowanie do studiowania a nasze szkoły to zawód i start na studia. Wybór jest prosty!
W ramach wspólnego projektu szkół branżowych „Zawodowy Strzał w 10!” tworzycie Państwo ofertę edukacyjną w różnych kierunkach zawodowych.
Jaką ofertę przygotowała Pani szkoła – Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu?
Od 70 lat przygotowujemy ofertę związaną z branżą gastronomiczno – hotelarsko – ekonomiczną. Ale od zeszłego roku nasze kierunki weszły w nowoczesne trendy, dlatego też uruchomiliśmy specjalności: bloger kulinarny, manager biznesu, manager wellness and spa, steward\stewardessa na statkach pasażerskich, trener personalny z elementami dietetyki, kreator tortów okolicznościowych czy kelner-barman z elementami garnirowania drinków. Te specjalności wychodzą naprzeciw dzisiejszym potrzebom rynku pracy i dają naszym absolwentom zatrudnienie w ciekawych zawodach.
Wśród propozycji kierunków Pani szkoły znajduje się kierunek „kucharz, bloger/vloger kulinarny z drukiem 3D”. 

Udawadniamy, że nowoczesne technologie 3D mogą również znaleźć swoje miejsce w gastronomii. Dysponujemy na dzień dzisiejszy pięcioma drukarkami 3D, z czego jedna to drukarka spożywcza. Jestem przekonana, że jedyna taka w polskiej szkole. Doskonale sprawdza się w zdobieniu tortów i dań, uczniowie uczą się podchodzić kreatywnie do prezentacji potraw i swoich wyrobów, które nabierają indywidualnego charakteru. Tego oczekują dzisiejsi klienci.

Doświadczenie zawodowe to bardzo ważny element dzisiejszej edukacji. Jak to wygląda w szkole?

Dzięki środkom unijnym, dzisiejsza szkoła jest doskonale wyposażona do nauki zawodu. Profesjonalne pracownie, prowadzone przez specjalistów w swoich zawodach, spełniają najwyższe standardy europejskie. Dodatkowo uczniowie mogą odbywać staże zawodowe w kraju i za granicą. Od lat w naszej szkole uczniowie biorą udział w płatnych stażach na terenie Polski, gdzie poznają przyszłych pracodawców. Zagraniczne praktyki zawodowe rozwijają umiejętności zawodowe i językowe. W roku 2021 i 2022 przygotowujemy się do praktyk w Grecji, Portugalii, na Cyprze i Wyspach Kanaryjskich. Czekamy jednak na lepszy czas na wyjazdy zagraniczne.