Jęczmień to jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie. Nie każdy jednak wie, że znaczną jego część przeznacza się na produkcję słodu. Wiele osób nie ma zaufania do tego typu produktów i uważają, że trzeba ich unikać. Jednak czy faktycznie tak jest? Co warto wiedzieć na temat słodu jęczmiennego?
Jak powstaje słód jęczmienny?
Słód jęczmienny nie jest łatwo uzyskać – powstaje on w wyniku długotrwałego procesu. W pierwszej fazie następuje namaczanie oczyszczonych ziaren zboża. Proces ten trwa do czasu aż zaczną one kiełkować, a żeby nastąpiło to równomiernie na całej powierzchni stosuje się specjalne technologie. W kolejnym etapie dochodzi do wysuszenia jęczmienia i usunięcia kiełków. W ostatnim etapie pozostawia się go do dosuszenia w specjalnych piecach. Jednak nie wszystkie ziarna przechodzą ten proces, a jedynie te, których łuska nie została uszkodzona w czasie kiełkowania.
Do czego wykorzystuje się słód jęczmienny?
Jęczmień, jak już wspomnieliśmy, rzadko wykorzystuje się do chleba. Znacznie częściej służy do wyrobu słodu jęczmiennego oraz produkowanego na jego bazie ekstraktu słodowego. Co jednak można zrobić z tymi produktami? Słód jęczmienny kojarzy pewnie każdy wielbiciel piwa, bowiem ten produkt jest częstym składnikiem złotego trunku. Jednak to nie jest jego jedyne zastosowanie. Słód jęczmienny bywa także stosowany jako element diety wzmacniającej. Możemy kupić gotowy słód i sami dodawać go do wypieków. Trzeba jednak pamiętać, że jest trudny do zdobycia. Najczęściej można go kupić w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Można sprawdzić np. w https://naturalniezdrowe.pl/drozdze-i-slody/116-slod-do-wypieku-jeczmienny-naturalny-500g-5902721170701.html. Znajdziemy tam świetny produkt, który urozmaici nasze wypieki.
Kto powinien stosować słód jęczmienny?
Słód jęczmienny to naturalny produkt, który wzbogaci nasze potrawy, więc warto go stosować. Jednak kto szczególnie powinien o nim pamiętać? Słód jęczmienny zaleca się osobom, które chcą wzmocnić swój organizm. Dlatego nie brakuje go w diecie sportowców oraz osób, które powracają do zdrowia po różnych schorzeniach. Warto również pamiętać, że słód jęczmienny może doskonale zastąpić cukier, gdyż nadaje potrawom słodkiego smaku, ale też dostarcza wielu wartości odżywczych. Nie każdy sobie zdaje też sprawę z faktu, że słód jęczmienny świetnie sprawdza się w diecie matki karmiącej. Wszystko dlatego, iż ma działanie laktogenne – działa pobudzająco na produkcję mleka dzięki wpływowi na wydzielanie prolaktyny, czyli hormonu białkowego, który jest odpowiedzialny za to zadanie.
Jakie jeszcze korzyści daje słód jęczmienny?
Jeśli jeszcze nie przekonałeś się do stosowania słodu jęczmiennego, powinieneś również pamiętać, że ma on przede wszystkim działanie wzmacniające i ochronne. W dodatku zawiera mnóstwo korzystnych składników takich, jak witaminy z grupy B, witaminę E, a także mikroelementy: fosfor, magnez, mangan, miedź, potas oraz selen. To wszystko sprawia, że słód jęczmienny korzystnie wpływa na stan skóry, poprawia pracę jelit oraz obniża ciśnienie krwi.