Ostatnie dni pełne były słońca. I nic dziwnego – w końcu mamy lato i wakacje. W taki gorący czas marzymy tylko o orzeźwieniu. My podpowiadamy wam jak ugasić pragnienie, a przy okazji dostarczyć organizmowi mnóstwa witamin i cennych substancji! Specjalnie dla czytelników i czytelniczek „30 minut” wyszukaliśmy przepisy na pyszne, pełne mocy koktajle. Smacznego!
- KOKTAJL JAGODOWO-MALINOWY
SKŁADNIKI:
2 szklanki jagód
1 szklanka malin
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
5 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Do dzbanka wsypujemy jagody i maliny. Następnie dodajemy resztę składników, czyli jogurt, cukier, cynamon, sok z cytryny i miód. Wszystko razem blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Aby smoothie nie było zbyt gęste można dolać trochę mleka i jeszcze raz wszystko zmiksować.
- KOKTAJL KUBUSIOWY – MARCHEWKOWO-JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
3 jabłka
2 marchewki
1 grejpfrut
400 ml wody
szczypta cynamonu
opcjonalnie łyżka miodu gryczanego
PRZYGOTOWANIE
Jabłuszka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda i siekamy na drobne kostki. Nie obieramy skórek, ponieważ mają w sobie wiele witamin. Kolejny krok: kroimy marchewkę i grejpfruta obranego wcześniej ze skórki. Wrzucamy wszystko do dzbanka, dodajemy wodę, odrobinę cynamonu i łyżkę miodu. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelewamy do szklanek.
- KOKTAJL „OWOCOWY ZAWRÓT GŁOWY”: KIWI, MANGO I ANANAS
SKŁADNIKI:
4 małe kwi
1 banan
1 mango
1 jabłko
1 awokado
1 jogurt naturalny
pół szklanki mleka
kilka kropel cytryny
PRZYGOTOWANIE
Kiwi i banana obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Awokado kroimy na pół, wyrzucamy pestkę i wyciągamy miąższ łyżeczką. Kroimy mango w kostkę, pozbywamy się skórki i pestki. Z jabłka usuwamy gniazdo i kroimy w kostkę. Wszystkie owoce wrzucamy do dzbanka, dodajemy jogurt i mleko, a następnie razem blendujemy.